Årets hyggeligste utflukt

15.11.2021

Det er ikke vanskelig å få tak i juletre i desember. Men vi syns at turen i skogen etter det perfekte juletre er en av årets beste utflukter. Å hugge ned et tre i skogen er en 200 år gammel tradisjon. Det er absolutt mulig å kjøpe et fint tre, men det koseligste er hvis du har sjansen til å dra til skogen og selv finne treet som skal være midtpunkt i stuen julekvelden. Hvis du har aktivitetskalender for barna istedenfor pakkekalender, er hugging av eget valgt tre en av de beste aktivitetene i julekalenderen. 

Husk! Ta med deg en tommestokk, og tenk gjennom hvor i huset treet skal stå før dere drar. Det kan være lurt å måle både høyde og bredde. 

Jul i heimen sine 6 råd for å få et juletre som holder seg fint og varer gjennom hele sesongen: 

  1. Sjekk barnålene. Spørs gjerne når treet er felt slik at du kan sikre at den står lengst mulig uten å drysse (ideelt sett bør ikke treet bli felt før sen november). Dra fingrene mellom barnålene, og sjekk at de ikke detter lett av. Hvis de detter lett av, vil den ikke holde sin form lenge. Selv om barnålene ser bra ut på utsiden, ta en titt på innsiden av treet og se om barnålene er friske. 
  2. Hvis treet blir pakket i nett til transporten hjem, så ta nettet av treet når dere kommer hjem slik at greinene kan folde seg ut. La treet stå ute eller et kjølig sted som garasjen så lenge som mulig, da holder det seg bedre. Dette er for å forebygge varmesjokk. 
  3.   Plasser treet vekk fra varmeovnen eller peis, for varme forhold kan få det til å drysse raskere.
  4. Riktig mengde vann og riktig juletrefot. Dette er noe vi ikke har tenkt på alltid, men er utrolig viktig. Treet tar opp vann mellom barken og veden, og denne evnen svekkes om man spikker i stammen. Derfor er det viktig å velge riktig juletrefot. Samtidig skal treet vannet rikelig og ofte. 
  5. Under snakker vi om ulike typer trær. Granen er det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking, og må vannes ekstra mye.
  6. Treet, uansett type, liker å bli vannet med lunket vann. 

Vanlig gran har en frisk grønn farge, er holdbart og har god plass mellom greinene. Gran er den vanligste tresorten som brukes i forbindelse med feiring av jul. Edelgran er et av de mest populære juletrærne og er ofte noe dyrere. Det er lett å kjenne på den blågrønne fargen. Nålene er mye og holder lenge. De vanligste typene er nordmannsedelgran og fjelledelgran. 

 Nordmannsedelgran har fin mørkegrønne farge og er tett og skinnende. I tillegg er treet stort sett duftfritt. 

Vi anbefaler Fjelledelgran som er godt egnet som juletre og er et smalt voksende tre som ikke tar så mye plass. Det har en aromatisk duft og kommer i alle nyanser fra grønt til blåaktig. Fjelledelgran dyrkes over store deler av landet, er svært hardfør og drysser lite. Det kan faktisk stå i stuetemperatur i syv uker før det drysser, med riktig behandling. 

Serbergran er en slank granart som har nåler som er hvite på undersiden. Selv om det gir treet en spesiell karakter, må den behandles riktig for at den ikke skal drysse mye. Serbergranen ikke er en edelgrantype, men hører til furufamilien. Det holder godt på baret sammenlignet med vanlig gran. Kombinasjonen av egenskaper kan gjøre serbergranen til en favoritt i norske hjem i årene fremover. Det trives godt i potte på en kald plass, og kan plantes ute etter sesongen. 


Furu finnes også i norske hjem til jul, men dessverre ikke så mye som før. Furu har en fantastisk god furunålduft og god holdbarhet på nålene. Nålene er mellom 2-6 centimeter lange og sitter sammen to og to.

Det er mange steder en kan kjøpe et juletre, eller hogge det ned selv. Dette er på ingen måte en reklame, men her er noen butikker vi har enten brukt selv eller har venner som var meget fornøyde med både trær og service:

- Juletregutta.no på Jæren

- Juletre.no

- Selvigjuletre.no og juletreplantasje.no hvor en kan hogge ned eget juletre. 

- Wierød Juletre


Ellers finner man juletrær på Plantasjen og Hageland, og sikker mange flere lokalt i landet.