Kunnstig eller ekte juletre?

15.09.2021

Fordeler med kunstig juletre

Du kan bruke den neste år (og året etter det). Selv om gjennomsnittsprisen på et falskt juletre er en del høyere enn ekte juletre, kan kunstig juletre brukes om igjen. Hvis du planlegger å ha det kunstige juletreet ditt i fem (eller flere) juler, kan det å kjøpe kunstig juletre bli et godt økonomisk valg.

De er uten rot og uten vedlikehold. Ja, ekte juletrær er fantastiske - men de er også vedlikeholds rike. Det er en eksepsjonell potteplante du må pleie daglig, og ikke alle har tid eller tålmodighet til å håndtere. En av de åpenbare grunnene til å få en kunstig gran er å eliminere bryet med vanning, feiing, trimming og bekymring for riktig plassering for optimal friskhet. De fleste kunstige juletrær er laget av brannbestandige materialer, noe som mulig gjør dem tryggere og mindre å bekymre seg over. 

De er enkle å tilpasse din egen smak, plass i hjemmet og behov. Det er enkelt å sette opp og pakke ned igjen. Du kan også kjøpe dem med innebygde lys, pyntet med kongler, eller frostet med kunstig snø. Et allergivennlig alternativ uten muggsopp og gammel pollen. Kunstig juletreedrysser ikke noe særlig og kan være fordel for familier med dyr uten småkryp. Visste du at et ekte juletre kan ha 25 000 insekter, midd og edderkopper i seg? Disse overlever riktignok ikke i stuemiljø særlig lenge. 

Mange har spurt meg hvorfor jeg har kun kunstige juletrær. Her er noen grunner: kunstig juletre kan settes opp så tidlig som jeg vil (og jeg pynter tidlig)! Vi har gulvvarme i stua i tillegg til vedovn så ekte juletre blir fort tørt. Jeg bruker også metoden «jo mer julepynt jo bedre» som kan være belastende for ekte juletre samtidig som jeg vil feste juletrepynten akkurat hvor jeg vil ha den ved å kunne bøye grenene. I dag er det mulig å velge mellom edelgran, gran eller furu, med og uten lys, med eller uten snø. Men, jeg skal være enig i at ekte juletre er noe helt unikt og spesielt, så i år ble jeg utfordret til å pynte ekte juletre med naturlig pynt som skal stå i drivhuset vårt. 


Velger du ekte juletre eller plasttre i år?

Noen elsker den gode lukten av gran i huset og velger derfor ekte juletre, men andre velger kunstig juletre av praktiske årsaker. Det er en debatt hvert år om hva er best for miljøet og hva ekte juletradisjon er. Etter å ha lest en serie med artikler og har gjort meg erfaringer over tid, har jeg lyst å trekke frem fordelene med begge deler. Men husk! Dette er ingen pekefinger kun til opplysning. Du velger så klart det som er best for deg og din familie.

Fordeler med ekte juletre:

Ekte juletre lukter godt og bringer naturen inn. Å ta et plasttre ut av lagring hvert år er ikke helt det samme som å gå til et juletrebruk eller hogge av et juletre selv og bringe hjem et friskt, levende juletre. For mange mennesker som feirer jul, er et ekte juletre et symbol på familie, tradisjon og nostalgi.

Barn elsker å være inkludert i juletreshopping. Å velge et tre er en morsom familieaktivitet for store og små. Familien samles for å velge det perfekte eller et sjarmerende uperfekt tre - alle trær er unike!

I mange år ble huggingen av ekte juletrær feil fremstilt som skadelig for miljøet, men det er ikke akkurat riktig. De er en bærekraftig avling som alle andre naturlige avlinger.  Dessuten er de fullstendig biologisk nedbrytbare og resirkulerbare, noe som betyr at de kan brukes på nytt for bark, i stedet for å gå til spille når desember er over.

I disse koronatider sliter både store og små bedrifter. Hvilken bedre måte å støtte små bedrifter på - særlig de som har sesongbasert virksomhet - enn å kjøpe et ekte juletre fra en lokal leverandør? Mens kunstige juletrær ofte kommer fra store kjedebutikker og er masseprodusert i utlandet, vil den familieeide og drevne juletregården ha stor nytte av virksomheten din. Ganske bra argument er at salg av ekte juletrær støtter lokal økonomi.