Hvordan oppbevare julekaker?

24.10.2022

Hvordan oppbevare julekaker?

Hvordan bør du oppbevare julekaker slik at de holder seg lengst mulig? Av egen erfaring kan en gjøre en del feil så kakene enten tørker ut eller blir for seige. Da er hele jobben bortkastet og man gå i panikk (i alle fall jeg gjør det) når jeg ikke har noe å servere når gjestene kommer. Noen kaker skal være myke, andre harde eller seige. Hvordan du oppbevare de kan påvirke både smak og konsistens. Her er mine råd for best mulig holdbarhet.

Avkjøl julekakene

Dersom du baker selv er det det første du må huske på både for å bevare konsistens og holdbarhet; å avkjøle julekakene helt før de pakkes ned. Hvis de er varme når de pakkes i poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet. Det vil påskynde forvitring av julekakene fordi bakterier trives i et slikt miljø. Avkjøl julekakene på rist - legg gjerne ett kjøkkenhåndkle over når de er lunkne hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke.

Holdbarhet

Julekakene bakes gjerne en stund i forkant, men hvor lenge holder de seg egentlig? Det kommer selvsagt an på oppbevaringen, men et par tommelfingerregler finnes. De aller fleste av småkakene til jul holder seg gode i skapet en måneds tid. Min erfaring er allikevel at smultbaksten smaker best innen 3-4 dager.

Rent, tørt og mørkt

Så hvordan kan vi oppbevare julekaker for best holdbarhet? For å bevare smak og ferskhet bør de generelt oppbevares på en ren, tørr og mørk plass med lite luft. Julekaker inneholder sukker, salt og fett. Sukker og salt er konserverende, mens fett kan harskne. Lys, luft og fuktighet kan redusere holdbarheten. Generelt er ikke plastposer og -bokser å Anbefale for julekake-oppbevaring, det kan gjøre mange av kakene seige.

Jernkakene, som goro og krumkaker, skal være sprø og oppbevares derfor best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. Det gjelder også de julekakene som bakes i ovnen - pepperkaker, sirupssnipper, serinakaker og sandkaker er bare en av sortene som er best å oppbevare i metallboks. 

Smultbaksten er rik på fett, et næringsstoff som lett kan harskne, dermed kan smultringer, fattigmann og hjortebakkels med fordel oppbevares i plastposer i fryseren. Kakene bør tines på en rist i ovn når de skal spises. Om du skal spise smultbaksten innen en 3-4 dager kan de oppbevares i plastpose eller tett boks. Husk å bruk plastposer som er beregnet på matoppbevaring. Sara Bernhardt kake fryser jeg nesten alltid og kan stå lenge i fryseboksen.

To litt nyere kakeslagene til jul kokosmakroner og brune pinner skal gjerne være litt seige og kan oppbevares både i lukket glass, plast eller metall i kjøkkenskapet. Kransekake skal være seig og god og kan godt lages i god tid før jul og legges i plastposer i fryseren. Montering og glasur tas på når kaken skal spises.

Frys ned kakedeigen

Desember er travel for mange både på jobb, sosialt og hjemme, og det å skulle rekke kakebakingen kan virke uoverskuelig. Et tips er å lage kakedeigen tidlig i måneden. Vanlig småkakedeig holder seg flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på. Eller frys ned kakedeigen formet som en pølse i plastfolie som du enkelt kan skjære biter av når du skal bake ut julekakene. Med kakedeigene allerede klare i kjøleskap eller fryser er det en mindre ting å tenke på i desember. Det er bare å samle familie eller venner for å forme, steke og pynte julekaker.

Jul i heimen ønsker dere en riktig god førjulstid og lykke til med julebaksten !