Julebakst for nybegynnere

18.10.2022

Det er først for tre år siden at jeg har begynt å bake julekaker utenom pepperkaker med barna. Jeg så kanskje ikke helt kosen med det, og følte at jeg ikke hadde tid til det. Men julekakebaking med familien er en utrolig hyggelig tradisjon å ta være på og er en del av vår aktivitetskalender. 

Jeg fant ut at jeg har ofte ventet til midten av desember til å begynne med det og dette gjorde meg stresset. Så hvis det er flere der ute som trenger litt inspirasjon og lurer hvilke julekaker er lette å få til for nybegynnere her er mine tips. 

1. Serina kaker 

Ingredienser:

250g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

150 g smør

100 g sukker

1 stk. sammenvispet egg

Til pensling trenger du sammenvispet eggehvite og hakkede mandler ca 1dl). 

Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en egen bolle. Jeg syns at det funker best å smuldre inn smør i blandingen. Deretter tilsetter du sukker og sammenvispet egg. Bland til du har en fast deig. Sett deigen kaldt i noen timer. Jeg syns kanskje at det er best å la den stå i kjøleskapet over natta da det er enklere å jobbe med kald deig. Rull deigen til en pølse og bruk kniv til å skjære like store emner, ca. 30 stk. Form deigemner til kuler og legg dem på et bakepairkledd stekebrettet. Trykk kulene lett ned med en gaffel, pensle med lett sammenvispet eggehvite og dryss på hakkede mandler. Stek midt i stekeovnen på 200 °C ca. 10 minutter, til de har fått en lys gyllen farge. Avkjøl på rist.

175 g sukker
200 g smør
1 eggeplomme
2 ss lys sirup
375 g hvetemel (ca.)
3 ss bakekakao
1 ts natron
1 eggehvite
perlesukker 


Utrolig enkel og god oppskrift. Våre barn liker ikke mandler så jeg lager halvparten uten mandler.
Utrolig enkel og god oppskrift. Våre barn liker ikke mandler så jeg lager halvparten uten mandler.


2. Sarah Bernhardt i langpanne

Hvorfor langpanne Sarah Bernhard lurer du sikker på? Jo, fordi jeg syns det smaker himmelsk og det er også en effektiv måte å lage Sarah Bernhardkakene på. I tillegg er dette en kake en kan også fryses, og det er det jeg synes er den beste måten å oppbevare disse kakene på for kakene tiner superraskt! Slik kan du lage kaken lenge før og ha alltid noe å servere når gjestene kommer. 

Mandelbunn:
400 g mandler
400 g sukker
4 ts bakepulver
6 eggehviter

Sjokoladekrem:
250 g smør
200 g melis
6 eggeplommer
2 barneskjeer kakao
2 ts vaniljesukker

Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
2 ss smør

Mal mandlene og bland med bakepulver.  Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt og pisk til tykk marengs. Det er kjempe viktig at du vender i mandlene. Fordel deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 20 min. Avkjøl kaken i langpannen til den er helt kald. Dra så kaken forsiktig over på en rist (eller la kaken bli i langpannen hvis du har plass til å sette hele pannen i kjøleskapet eller har kjølerom). Til sjokoladekremen piskes mykt smør sammen med melis. Pisk inn eggeplommene til en luftig smørkrem. Pisk til slutt inn kakao og vaniljesukkeret. Bre sjokoladekremen over den kalde mandelbunnen i et jevnt lag. Renskjær eventuelt kantene på kaken. Sett kaken så kjølig i et par timer (se tips). Smelt kokesjokoladen sammen med smøret. Smør sjokoladen over den kalde kaken i et tynt lag. Lag eventuelt litt mønster i sjokoladen med en gaffel. Sett kaken kjølig igjen, til sjokoladeglasuren stivner. Del kaken opp i firkanter med en skarp kniv. Løft kakestykkene ut av langpannen med en stekespade (eller fra bakepapiret hvis du allerede har tatt kaken ut av langpannen.  Mandelbunnen må være helt kald når du smører på sjokoladekremen, ellers vil den smelte inn i kaken. Det er også viktig at kaken med sjokoladekremen er helt kald når du smører på sjokoladeglasuren. 

3. Brune pinner

Ingredienser:  

200g sukker

200g smør

300g hvetemel

1 eggeplomme

1ss lys sirup

1ts kanel

1 ts natron,

1 ts vaniljesukker,

1 eggehvite,

finhakkede mandler

perlesukker

 Ha sukker og smør i en kjøkkenmaskin (gjerne med K-spade) og rør godt sammen til du har en kremete masse. Tilsett eggeplommen og deretter sirup, og rør godt sammen. Rør sammen det tørre, og tilsett i deigen. Kjøres på middels hastighet til alt er godt blandet. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter, men gjerne over natten.

Del deigen i 4 jevnstore emner og rull dem til pølser. Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og legg to pølser på hvert brett. Trykk pølsene flate (ca. 10 cm bred og 1/2-1 cm høy avhengig av hvor myke/harde du vil ha dem). Pensle med eggehvite og strø over finhakkede mandler og perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, til kakene er gylne og fine. Skjær kakene umiddelbart opp på skrå. Jeg fikk ca. 60 småkjeks av denne oppskriften, men det vil selvsagt variere etter hvor brede du lager pinnene. La dem avkjøles noen minutter på bakebrettet før de forsiktig løftes over på en rist og får avkjøles helt der. Brune pinner oppbevares i tett kakeboks og er holdbare i flere uker. 

175 g sukker
200 g smør
1 eggeplomme
2 ss lys sirup
375 g hvetemel (ca.)
3 ss bakekakao
1 ts natron
1 eggehvite
perlesukker 


4. Sjokoladepinner

I vårt hjem er det ene barnet kjempe glad i sjokoladesmak. Han ønsker også julekaker med sjokoladesmaken og det kommer ikke som en sjokk. Så her er oppskrift på sjokoladepinner som alltid faller i smak. 

 Ingredienser: 

175 g sukker
200 g smør
1 eggeplomme
2 ss lys sirup
375 g hvetemel (ca.)
3 ss bakekakao
1 ts natron
1 eggehvite
perlesukker 


Ha sukker og smør i en kjøkkenmaskin (gjerne med k-spade) og kjør det «hvitt». Tilsett eggeplommen og deretter sirup, og rør godt sammen. Rør sammen det tørre og tilsett i deigen, og tilsett til deigen får en fin konsistens. Kjøres på middels hastighet til alt er godt blandet. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Del deigen i 4 emner og rull dem til pølser. Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og legg to pølser på hvert brett. Trykk pølsene flate (1/2-1 cm avhengig av hvor myke/harde du vil ha dem). Pensle med eggehvite og strø over litt perlesukker. Jeg har her brukt hvitt perlesukker som jeg kjøper i Sverige. Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter, til kakene er ferdig stekt. Følg med mot slutten av steketiden slik at kakene ikke blir brent. La kakene hvile 1-2 minutter og skjær dem deretter umiddelbart opp i skiver på skrå. Jeg fikk ca. 60 småkjeks av denne oppskriften, men det vil selvsagt variere etter hvor brede du lager dem. La kjeksene avkjøles noen minutter på stekebrettet før de forsiktig løftes over på en rist og får avkjøles helt der. Sjokoladepinnene oppbevares i tett kakeboks og er holdbare i flere uker, men hos oss overlever de aldri så lenge. 5.Kromkaker med et vri

Jeg har en godt testet og gammel oppskrift på krumkakene som jeg syns er aller best. Dette er oppskrift av moren til min svigermor og kakene er alltid nydelige. Men istedenfor å lage kremmerhus, lager vi kromkakeskåler.

Ingredienser: 

3 stk egg

Eggenes vekt av sukker, smør og mel 

2-3 ss vann 

1/2 ts kardemomme

Du trenger et krumkakejern, men siden vi lager skåler så trenger du ikke kromkakepinne men flott å kombinere de to. Visp egg og sukker til eggedosis. Rør i smør, mel og kardemomme. La røren svelle i ca. 15 minutter. Legg en stor teskje røre på midten av det varme jernet. Stek kakene gyllengule ved svak varme. Hvis du opplever at røren blir tykk etterhvert, så sett til litt vann for å få den tynnere igjen. Form til kremmerhus rundt en krumkakepinne raskt mens kaken fremdeles er rykende varm. Dersom du vil forme kakene til strull (et rett rør) bruker du en pinne og ruller kaken rundt. Du kan også legge kakene over en kopp. Da får du en form som du kan fylle med krem og gjerne friske bær, eller hva du måtte ønske.  Oppbevar krumkakene i tett boks.Vi serverer krumkakeskåler med is og skogsbærsaus! Anbefales!
Vi serverer krumkakeskåler med is og skogsbærsaus! Anbefales!


 

6. Risboller

Dette er julekaker jeg ikke dobler oppskrift på siden det er best å oppbevare de i kjøleskap. 

Ingredienser: 150 g Delfia fett (kokosfett), 100 g kokesjokolade, 2 ss sterk kaffe, 1 egg, 150 g melis, 1 ts vaniljesukker, 6 dl puffet ris. 

Smelt Delfia fett i en liten kjele. Brekk opp sjokoladen i små biter og la den smelte i fettet. Ha i kaffe og rør blandingen jevn. Avkjøl. Pisk egg og melis luftig. Bland i den avkjølte sjokoladeblandingen. Rør til slutt i puffet ris. Fordel blandingen i papirformer ved hjelp av to spiseskjeer. La stivne i kjøleskapet.
 

7. Pepperkaker

Blir det skikkelig jul uten pepperkaker????? Jeg har i årevis kjøpt pepperkakerdeig og det funker, men etter at jeg prøve hjemmelaget, kan jeg si at det en ganske stor forskjell. Så her er oppskriften jeg har brukt. 

Ingredienser: 250 g sukker, 250 g lys sirup , 1 sskanel, 1/2 ss malt ingefær, 1/4 ss malt nellik, 1 ss natron, 250 g smør i terninger, 2 egg, 700 g hvetemel (ca.). For melisglasur trenger du 500 g melis, siktet 2 eggehviter og 2 ss sitronsaft (ca.)

Mål opp alle ingrediensene, slik at du har alt klart før du setter i gang.  Ha sukker og sirup i en kjele og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen - og nyt den deilige juleduften som brer seg i rommet. Dersom du også ønsker pepper i kakene kan du i tillegg tilsette 1/2-1 ts malt pepper. Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt. Ha smøret i en vid bolle eller bakebollen til kjøkkenmaskinen. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Rør gjerne sammen for hånd, men da kan det være kjekt å være to om røringen.

Du kan også benytte kjøkkenmaskin med K-spade. Hell krydderblandingen midt i smøret og kjør den på lavt tempo til å begynne med, slik at den deilige krydderblandingen ikke legger seg langs kanten på bakebollen. Skrap umiddelbart ned kantene med en slikkepott dersom det likevel skulle skje. Visp sammen eggene og rør dem inn i blandingen. Tilsett deretter hvetemelet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Hvor mye hvetemel som må til vil være avhengig av hvor store egg du benytter, så det kan være at du ikke bruker alt melet, eller at du må tilsette mer enn hva som står i ingredienslisten. Bruk heller for lite mel enn for mye. Blir deigen for løs kan du eventuelt elte inn litt mer mel når du skal kjevle ut pepperkakene.

Sett deigen i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten. Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i inntil 1 uke. Deigen kan fryses. Ha deigen på lett melet bakebord, del den opp i flere mindre biter, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Når du har kjevlet ut deigen blir den varm og vanskeligere å jobbe med. Legg den derfor tilbake i kjøleskapet til avkjøling når du ikke jobber med den, så blir den lettere å jobbe med i neste runde. Legg pepperkakene forsiktig på bakepapirkledd bakebrett. Pass på at kakene er omtrent like tykke og like store, slik at de blir ferdigstekt omtrent samtidig. Stek pepperkakene ved 200 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar omtrent 5-8 minutter, men vil være avhengig av størrelsen på pepperkakene og stekeegenskapene til stekeovnen din. Det er derfor viktig å følge med mot slutten av steketiden. La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler dem videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks. Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur og for eksempel Smarties, Non stop og sølvkuler. Lag melisglasur ved å kjøre den siktede melisen og eggehvitene et par minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronsaft til glasuren har fått ønsket konsistens - og kjør den deretter i ca. 1 minutt. Ha glasuren i en sprøytepose og pynt etter smak og behag.Etter å ha prøvd denne oppskriften så tror jeg det skal mye til før jeg kjøper pepperkakedeig igjen
Etter å ha prøvd denne oppskriften så tror jeg det skal mye til før jeg kjøper pepperkakedeig igjen