Juletretips- slik reduserer du dryssing av juletre

17.11.2022
Våre enkle tips for å unngå at juletre drysser så mye som mulig. 

Jeg vil starte med å si at juletre vil drysse nesten uansett, men det finnes tips for å utsette det så mye som mulig.  

Det er viktig å være oppmerksom når du handler juletre. Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast. Spør gjerne selgeren når treet er felt når du handler. For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. 

En av tingene som hjelper oss hvert år er å la juletreet stå så kjølig som mulig (helst ute) inntil et par dager før det skal inn i stua. Dette kaller vi for akklimatisering (gradvis tilpasning til endringer i temperatur). Hos oss står juletreet i drivhuset to dager før den tas inn i gangen. 

Det anbefaler også å sage av 3-4 cm nederst på stammen. Dette skal bidra til at frisk snittflate kan lettere trekke til seg vann og dermed ikke tørker ut så raskt. 

Det som også betyr mye er at du har en juletrefot som rommer godt med vann. Ekte juletre trenger mye vann, mye mer enn de fleste tror og når vi har det travelt og glemmer å tilføye vann vil treet drysse. Så har du et juletrefot som gjør at du ikke trenger å sjekke vannivået hver dag vil det gjøre ting enklere.

Dette er kanskje logisk for mange, men jeg gjorde tabben et år og satt ekte juletre ved siden av panelovnen. Så mitt rås av erfaring er å holde treet unna varmekilder som for eksempel varmeovn eller peis, for varme forhold kan få det til å drysse raskere. 

Husk å etterfylle vann kjempe ofte. Som tidligere skrevet krevet juletreet mye mer vann enn man tror. Prøv å unngå for kaldt vann. 

Det som også påvirker dryssing er hvilken type tre du kjøper. Min erfaring er at vanlig grantre drysser nok mest, og er ofte den rimeligste varianten. Det fungerer for familier som tar inn og pynter juletre på lille julaften. hvis du følger mine tips vil du oppleve at det går fint. Vi kjøper oftest edelgran siden vi tar inn juletre i midten på desember. Barnålene på edelgran har bedre feste, og trærne drysser derfor mindre. Jeg kjenner flere som går for Normannsgran. Det er ofte en variant som koster mest, men de ser jo nydelig ut. Normannegran er en fyldig grantype med et vakkert fargespill i dype grønne nyanser. Den egner seg til juletrær og pyntegrønt på grunn av sin lange holdbarhet og vakre glans. 

Til slutt vil jeg nevne at du kan kjøpe et mindre juletre i potte. Det tar mindre plass, er egnet spesielt godt til leiligheter der en har mindre plass og kan enten settes ute på terrassen resten av året eller plantes i hagen.