Lag en julekrans med meg

Det hører til å lage krans til jul, syns jeg. Det er ikke helt det samme å kjøpe en krans på en blomsterbutikk. Det beste med hjemmelaga julekrans er at du selv kan bestemme hvordan den skal se ut og hvor den skal plasseres. Å lage en krans er ganske enkelt og trenger ikke å koste mange kroner, men kan kreve litt tid.
Du kan finne mye du kan bruke i egen hage, i skog og mark, og så hvis du selv ønsker så kan du kjøpe noe fra blomsterbutikk (Europris og Coop har noen ganger fine ting til god pris).
Alle krans starter med en base: du kan velge mellom metallkrans, halmkrans eller kvistkrans. Kvistkrans kan du forresten lage selv ved å binde myke kvister sammen i en sirkel.
Av utstyr vil du som sagt trenge krans til basen, blomstertråd (helst grønn), hagesaks, nebbtang, hansker og limpistol og lim (valgfri). Hvis du skal jobbe med dette prosjektet på spisebordet anbefaler jeg å kjøpe en voksduk eller lignende for å beskytte bordet.

For dette prosjektet valgte jeg å bruke halmkrans i to størrelser. Det var enklest og tilgjengelig, men jeg liker godt å bruke kvistkrans eller oasis krans hvis jeg har planer om å lage blomst dekorasjon til selve julaften.
Jeg har plukket mye av det jeg skulle bruke til å lage krans av i hagen, skog og mark. Mitt viktigste tips er at du vil trenge mer enn du tror. Husk at du vil trenge greiner på ca 15-20cm, Klipper du for store greier vil du måtte klippe det hjemme og ha en del avfall. Jeg samler på kongler hele året, og bruker de ofte i blomsterdekorasjoner og juleprosjekter. I tillegg kjøpte jeg eukalyptus bukett fordi jeg liker lukten og fordi den skaper spill med sin blålig farge.
Når du kommer hjem vil det se litt rotete ut. Derfor er det lurt å organisere materialene dine før du begynner å binde. Legg dem i grupper eller bøtter så du har oversikt.
Start bindingen med å feste ståltråden rundt kransen. Husk! Du skal ikke kutte av ståltråd etter at du har festet den. Du skal bruke den uten å kutte den helt til du er ferdig med å legge på vintergrønt.

Nå skal du feste det første buketten med greiner. Når du har festet et lag med grønt med ståltråd, legger du neste lag delvis over, slik at det skjer en overlapping og ståltråden ikke synes. Fest buketten ved å surre ståltråden rundt. Du kan legge lengre kvister på utsiden, og kortere og mindre på innsiden av kransen. Grunnen til at jeg anbefaler mindre greiner på innsiden er fordi vi ikke vil at hullet i midten forsvinner. Undersiden av kransen skal ikke dekkes. Slik fortsetter du til du nærmer deg slutten. Det er viktig at du fester bukettene ganske stramt fordi de vil tørke og kunne løsne eller dette av hvis ikke.
Når du har kommet deg nesten til slutten skal du plassere siste lille buketten med greiner under den aller første buketten du bandt til kransen. Det siste laget krever litt fingerferdighet og tålmodighet, men ikke stress over det. Om det ikke er perfekt så kan du gå tilbake og legge på litt til. Når er gjort så må du kutte av blomstertråd, og surre den fast på baksiden av kransen.
Nå er det bare å bestemme seg hvilken "side" du liker best og hva vil bli toppen av kransen. Når du har bestemt det, lag en liten hempe av en bit ståltråd. Heretter er det bare julens magi og kreativitet som kan stoppe deg. Nå kan du pynte med kongler som festes enten med limpistol eller blomstertråd. Du kan lage en sløyfe eller ha julekuler på. jeg valgte å legge en julekule i midten av kransen fordi jeg ikke ville ødelegge den fine og naturlige estetikken.
Av pynt brukte jeg rognebær (pssst noen sier at rognebær kan fryses og brukes til dekorasjoner i desember), kongler, lerkegreiner og appelsinskiver. En av kransene var mer pynten enn den andre for å vise at du selv bestemmer hvor mye eller hvor lite du ønsker kransen skal være pynten. Jeg vil gjerne se hva dere har laget så jeg håper at dere tagger meg hvis dere lager julekrans i år. Jeg hadde mer greiner og lagde en juledekorasjon som også kan henges på døren.
Tusen takk for at du kom innom julebloggen min. Hvis du liker dette innlegget husk å dele det med andre.