Oppskrift på 6 juledrikker

17.10.2022

 Varm sjokolade med jordbærsmak

Det er ingenting bedre enn å nyte dagen med lukten av varm sjokolade. I hjemme vårt at dette er obligatorisk juledrikk. Vi elsker sjokolade aromaer som vekker mange barndomsminner. Og med jordbær tilsatt, er dette "Christmas in a cup".  

Oppskrift til 4 porsjoner: Kremfløte 100g, melis, 2 ts vaniljeekstrakt (valgfritt), 1 ts jordbærsirup eller 2 ss jordbærsyltetøy hvis jeg ikke har sirup,  180 g jordbær, 400 milliliter melk, 2ss sukker, 80 g hvite sjokolade, 2 ts rosa strøssel. 

Mos sammen jordbær og litt melk i blender. Da vil du få jordbærpurè som er best å sile. I en kjele ha resten av melken og hvit sjokolade og ta det vekk fra plata når det koker. Blad det sammen med jordbærpureen. 

Pisk opp kremfløte og ha i jordbærsirup, melis og vaniljeekstrakt. Ha den nydelig varme sjokoladen i kopp og pynt det med krem og pink strøssel. 

2. Pepperkake-latte

Herlig varm pepperkake-latte med smak av krydder og honning, som toppes med krem og pepperkake. Perfekt for å komme i julestemning!

Du trenger: malt ingefær, kanel, malt muskatnøtt, allehånde, sukker og vanilje ekstrakt; ca  1/2 ts av hver. Du vil også trenge melk, kremfløte og espresso evt annen kaffe (valgfritt). Ha malt ingefær, kanel, malt muskatnøtt, allehånde, sukker og vaniljeekstrakt i en bolle. Sammen med litt melk, varm blandingen til sukkeret er oppløst. Hell i en kopp og topp med pisket krem ​​og en pepperkake til servering. Hvis du liker kaffesmaken ha i espresso etter din smak. 

3. For to år siden ble jeg servert "Sweet Adeline" drikke og jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, men ble positivt overrasket. Denne alkoholfrie drikkeoppskriften er varm, trøstende og en glede på de kalde vintermiddagene når du sitter fast inne.  Derfor har jeg i år bestemt meg for å prøve å lage det selv. 

Du trenger: granateple, kanelsirup, 1 tepose med svart teblanding (jeg har brukt London Fruit & Herb Tea Spiced Orange og det har fungert godt) og varmt vann.  Hell granateplejuice og kanelsirup i et varmt krus. Legg teposen og fyll med varmt vann. La det trekke i 2 minutter (eller i henhold til teens anbefaling), og fjern deretter teposen. Rør godt om. Pynt med en kanelsteng. 

4. Appelsingløgg. Denne oppskriften er inspirert av Trines matblogg. Familien hadde lyst å smake på julegløgg med en liten vri så vi valgte å prøve denne oppskriften og har ikke angret. 

Du trenger: 6 dl appelsinjuice (uten fruktkjøtt), 1 ½ dl solbærsirup, 2 ½ dl vann, ½ ts nellikspiker, 1 kanelstang, 1 stjerneanis, ½ fersk ingefær  i skiver ((jeg bruker bare bittelitt) ), rosiner og mandler. 1 appelsin  i skiver til dekor.  

Varm opp vann og appelsinjuice til kokepunktet. Bruk appelsinjuice av god kvalitet. Tilsett krydderet og smak til med solbærsirup, til du får ønsket sødme og smak på gløggen din. Slå av varmen og la gløggen stå å trekke i ca. 15 minutter, slik at alle de gode smakene som sitter i krydderet kommer frem. Varm deretter gløggen opp mot kokepunktet og sil av krydderet. Hell gløggen i kopper eller krus, pynt med en appelsinskive og server rosiner og grovt hakkede mandler ved siden av - og gjerne deilige hjemmebakte pepperkaker, også.

Jeg hadde ikke et bedre bildet av appelsingløgg, men av hjemmelagde varianter er denne best,
Jeg hadde ikke et bedre bildet av appelsingløgg, men av hjemmelagde varianter er denne best,

5. Eggnog

Eggnog er ikke min favoritt drikk i julen, men flere i familien og vennekretsen liker den så godt så jeg har funnet en oppskrift som fungerer for meg også. Eggnog er fyldig og rund i smaken og er like god varm som kald, så det passer perfekt å lage opp litt og kose seg ved flere anledninger. Jeg liker best å drikke den kald og et glass holder siden den er så mektig. Oppskriften er fra Jamie Oliver. Eggnog kan oppbevares kaldt i kjøleskapet i flere dager. Pass på at ingrediensene har god holdbarhet.

Til 8 glass trenger du: 7 dl hel melk, 3 dl kremfløte, 3 kanelstenger, 1 vaniljestang, 1 ts nyrevet muskat, 5 Egg og 1 dl sukker. 

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha alt sammen i en kjele. Jeg har prøvd med vaniljeekstrakt og det går, men det er absolutt best å bruke vaniljestang. Ha i melk, kremfløte, kanelstenger og revet muskat. .På medium varme lar du det koke lett opp før du tar kjelen av platen.  Skill eggehvite og plommene fra hverandre. .Miks eggeplommer og sukker til det tykner. Sikt i melkeblandingen og visp sakte til du får en jevn blanding. Pisk eggehvitene i en egen bolle til det skapes myke ringer. .Vend forsiktig eggehviten inn i resten til alt er godt blandet. kan pyntes med pisket krem og ett dryss av nyrevet muskatnøtt.

Dette bildet er lånt fra nettet siden vi lager eggnog i desember.
Dette bildet er lånt fra nettet siden vi lager eggnog i desember.

6. Epletoddy med ingefær og nellik

 I disse bitende kalde adventstider er det godt å tine seg opp på noe godt og varmt. Denne epletoddyen er både god og varm. Til to trenger du omtrent: 1/2 liter god eplejuice, 2 skiver sitron, 2 tynne skiver fersk ingefær og 7-8 nellikspiker. Varm opp eplejuicen til kokepunktet og tilsett de øvrige ingrediensene. Dra kasserollen av kokeplaten og la toddyen trekke ca 10-15 minutter. Varm opp til kokepunktet og hell toddyen i to glass eller krus. Du kan eventuelt bytte ut nellikspikeren med kanelstang og/eller vaniljestang.

Dette er en drikke som kan fint   erstatte te på kalde vinterdager
Dette er en drikke som kan fint erstatte te på kalde vinterdager